Sanayi'de Dijitalleşmeye Destek

Mersin Ticaret Sanayi Odası (MTSO) ile KOSGEB Mersin Müdürlüğü işbirliğinde KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı düzenlendi.

MTSO’da düzenlenen toplantıda katılımcılara programın detayları hakkında bilgi veren KOSGEB Uzmanı Serhat Güneş, bu programın her zaman başvurusunun açık olmadığını, çağrı esaslı düzenlendiğini ifade etti. Proje esaslı çalıştıklarını hatırlatıp konuşmasına projelerin nasıl hazırlanması gerektiğinin detaylarını aktararak başlayan Güneş, ardından programların içeriğiyle ilgili bilgi paylaştı. 
Güneş, en çok başvuru bekledikleri çağrı programının ‘İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Rekabet Güçlerinin ve Verimliliğinin Artırılması’ Programı olduğunu dile getirerek şunları söyledi: 
“Bu Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni teknolojilerle verimliliklerinin artırılıp kapasitelerinin geliştirilmesi. Hedef sektör ana faaliyet kodu imalat olanlar. Yan faaliyet olarak imalat yapanlar başvuramıyor. Başvuru için 8 ya da 12 aylık projeler hazırlanmalı. Toplam bütçe 1.5 milyon TL ve destek oranı yüzde 85. Bu programda 12 ay ödenme yapılmıyor sonrasında 24 ay faizsiz ve komisyonsuz taksitler halinde geri ödemeli.”
Güneş, bir diğer proje teklif çağrısını ise, “İmalat Sanayi Sektöründe Dijitalleşme Sürecine Katkı Sağlayabilecek Yerli Teknoloji Geliştiricisi KOBİ’lerin Desteklenmesi” olarak açıkladı. Buradaki amacın ise imalat sanayi sektöründe milli imkanların dijitalleşmesi için yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterinin genişletilmesi olduğunu kaydeden Güneş, buraya da teknoloji geliştiren KOBİ ölçeğindeki işletmelerin başvurabileceğini söyledi. Proje süresinin yine en az 8 en çok 12 ay olduğunu kaydeden Güneş, “900 bini geri ödemesiz, 1 milyon 100 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek. Destek oranı yüzde 85. Bu alandaki uygun proje konuları nesnelerin interneti, yapay zeka, imalat sanayinde siber güvenlik, sanayide akıllı ve esnek otomasyon sistemleri, sanayide artırılmış sanal gerçeklik teknolojileri olabilir” ifadelerini kullandı. 
Güneş son çağrı programının ise, “İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Üretim ve İlişkili İş Süreçlerinde Dijital Teknolojilerden Yararlanma Düzeyinin Arttırılması” olduğunu bildirdi.

Sanayi'de Dijitalleşmeye Destek

Bu projenin genel amacının da sanayi sektöründeki dijitalleşme için imalat sanayi KOBİ’lerinin yerli teknoloji geliştiricilerle işbirliği öncelikli olmak üzere dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını artırmak olduğunu kaydeden Güneş, çağrının detaylarını şöyle özetledi: 
“Bu çağrıya KOSGEB veri tabanında kayıtlı KOBİ Beyannamesi onaylı KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilir. 400 bin TL geri ödemesiz, 1 milyon 600 bini geri ödemeli olmak üzere toplam 2 milyon TL üst limit destekli projede destek oranı yine yüzde 85.”

 

Lütfen Bekleyin...