IPARD DESTEKLERİ MERSİN’İN GELİŞMESİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 14 Ocak tarihinde ilan edilen 11. Çağrı ilanının proje başvurularının alınması 25 Mart'ta tamamlandı. IPARD programının uygulandığı 42 ilden birisi olan Mersin’de, toplam 700 milyon TL bütçeli 206 adet proje başvurusu yapıldı.

Nitelikli projeleri Mersin’e kazandırmak istiyoruz.

Çağrı ilanının ardından değerlendirmelerde bulunan TKDK Mersin İl Koordinatörü Beytullah UYGUR, son üç yılın verilerine göre IPARD II programı fonlarından en fazla yararlanan ilin Mersin olduğunu belirtti. Amaçlarının Mersin’in istihdamına ve büyümesine katkı sağlayacak, tarımsal üretimine katma değer kazandıracak, turizm potansiyelini arttıracak ve kendi elektrik enerjisini üretebilen nitelikli projelerin hayata geçirilmesine ön ayak olmak olduğunu ifade etti.

IPARD DESTEKLERİ MERSİN’İN GELİŞMESİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR

Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik başvurularda artış

Günümüzde işletmelerin en önemli gider kalemlerinden birisinin enerji maliyetleri olduğunu belirten Uygur, kırsal alanda faaliyet gösteren işletmelerin öz tüketimine yönelik enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek için IPARD’a yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi. 11. Çağrı ilanında 47 adet Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali kurulumu başvurusu aldıkları aktardı.

Katma değerli ürünlerin imalatına yönelik tesislerin kurulumunda ürün çeşitliliği

Tarımsal üretimin lokomotif illerinden birisi olan Mersin’de üretilen ürünlere katma değer kazandıracak tesislere ihtiyacın olduğunu bildiklerini kaydeden Uygur, bu bağlamda IPARD programının katma değerli ürün yelpazesinin oldukça geniş kapsamlı olduğunu vatandaşlara aktardıklarını ve 11. Çarı ilanında 34 adet başvuru aldıklarını söyledi. Bu başvurular arasında biyo-yakıt olarak pelet üretimi, meyve-sebze kurutma, pirina işleme, yöresel yiyecek ve tahin üretimi, zeytinyağı üretimi, zanaatkârlık işleri kapsamında ahşap işleme, cam işleme, altın işleme gibi ürün çeşitliliğinin arttığını belirtti.

Bal üreticilerinin dikkatini çektik

Zengin florası ve ılıman iklimi ile arıcılık faaliyetleri için oldukça elverişli şartlar taşıyan Mersin’in arıcılık potansiyelinin farkında olduklarını ve bu kapsamda gerek yerel arıcıların gerekse de gezginci arıcıların dikkatlerini çekerek IPARD desteklerine yönlendirdiklerini söyleyen Uygur, son üç yılda artan bir grafik yakaladıklarını ve 11. çağrıda 56 adet proje başvurusu aldıklarını dile getirdi.

Kırsal turizm desteklerine devam

Tarımsal çeşitliliğinin yanında yayla ve deniz turizmi açısından potansiyelini harekete geçirmek adına Mersin’de örnek tesislerin TKDK destekleri ile faaliyete geçtiğini ifade eden Uygur, kırsal turizm sektörü kapsamında da 22 adet konaklama ve yeme-içme tesisi içeren proje başvurusu aldıklarını söyledi.

Mersin İl Koordinatörlüğü olarak, proje değerlendirmelerine vakit kaybetmeden başladıklarını ve inceleme sürecini mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayan Uygur, projelerin Mersin’e hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini tamamladı.

 

Lütfen Bekleyin...