Büyükşehir, Meslek Tanıtım Seminerinde Alanında Uzman Kişiler İle Öğrencileri Buluşturdu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesindeki Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere yönelik Meslek Tanıtım Semineri düzenlendi. Öğrencilerden gelen talep üzerine düzenlenen seminerde 8 bölümde alanında uzman kişiler meslek kazanımlarını anlattı, öğrenciler merak ettiklerini öğrendi.

 

Kazanımlar ve deneyimler paylaşıldı

 

Seminerde Merkez Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi’nde Rehber Öğretmen olarak görev yapan Canan Serin, ilgili bölümlerin taban ve tavan puanları gibi 2021 yılına ait sayısal verileri paylaştı. Seminerde ayrıca ilgili meslekler için gereken nitelikler, okutulan dersler, çalışma alanları, mezunların kazandıkları unvanlar anlatıldı.

 

Tarsus ve merkez kurs merkezi öğrencilerinin katıldığı seminerde; Eczacı Eda Gökçe, Diş Hekimi Murat Cömert, Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Araştırma Görevlisi Berçem Yar, TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanı Ünal Şahin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Özel Eğitim Öğretmeni Evrim Söbe, Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Mersin Barosu’ndan Avukat Mehmet Arif Şahin, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı İbrahim Yücesoy gibi önemli isimler mesleki deneyimlerini ve kazanımlarını öğrencilerle paylaştı.

Büyükşehir, Meslek Tanıtım Seminerinde Alanında Uzman Kişiler İle Öğrencileri Buluşturdu

“Eczacılıkta halka dokunmak gerekiyor”

 

Eczacı Eda Gökçe, Eczacılık Fakültesi okurken müfredatta bulunan dersleri, mesleğin zorluklarını ve güzel yanlarını anlattı. Gökçe, “Mesleği sevmek için üniversitede severek okumak gerektiğini düşünüyorum. Mezun olduktan sonra çok fazla sektörde iş imkanı var; eczane eczacılığı, kamu eczacılığı, endüstri alanında çalışabilirsiniz, akademisyenlik yapabilirsiniz. Son 5 yıldır sistemimize giren uzman eczacılık var. Uzmanlık sınavına giriyorsunuz. Şu an tam oturmuş bir sistem değil ama sizler mezun olana kadar oturabilecek bir sistem” diye konuştu.

 

Diş Hekimi Murat Cömert, diş hekimliği bölümü için gerekli nitelikleri ve okutulan dersleri anlatırken, “5 sene süren bir eğitim. Üniversiteye göre değişmekle birlikte 3. senenin 1. ya da 2. döneminde de hasta bakmaya başlıyorsunuz. Bittikten sonra kariyerinize istediğiniz gibi devam edebiliyorsunuz. Mezun olduktan sonra tamamen kendi işinizi yapacaksınız” dedi.

 

“Psikoloji bölümünü seçerken alacağınız eğitim adına puandan öte kadro önemli”

 

Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olan Berçem Yar, psikoloji bölümü ile ilgili merak edilenleri anlattı. Psikolojinin; sosyal, deneysel, klinik, gelişim, deneysel, endüstri ve örgüt psikolojisi gibi alt dallara ayrıldığını ifade eden Yar, öğrencilerin okul seçimi yaparken popülarite yerine akademik kadroya bakmalarını önerdi. Yar, “Seçim yaparken araştırın. Alacağınız eğitim adına puandan öte kadro önemli” dedi.

 

“Mimarlık, dünyanın vazgeçilmez en güzel mesleklerinden biri”

 

TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanı Ünal Şahin, Mimarlık Fakültesi’ni seçmek isteyen öğrencilere bölümle ilgili bilgiler verirken; “Kent için, ülke için insanların barınma kaygıları ile ilgili oldukça önemli bir meslek dalı. Dünyanın vazgeçilmez en güzel mesleklerinden biri. Mimarlığı tercih ederseniz saflarımızı sıklaştırarak daha güzel, daha iyi yarınlarda mesleğimizi icra edebileceğimiz alanlar olacaktır” diye konuştu.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Evrim Söbe, Özel Eğitim Öğretmenliğini anlattı. Söbe, özel gereksinimli çocuklara yönelik eğitim veren bu mesleğin çok hassas olduğuna değinerek, “Özel eğitim gerektiren çocuklara eğitim vermek gerçekten zor değil çok kolay aslında. Bu mesleği seçmek istiyorsanız çok vicdanlı olmanız gerekiyor. Çok hassas bir meslek” dedi.

 

“Para için bir meslek sahibi olmak istiyorsanız asla doktor olmayın”

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Tıp Fakültesi’ni tercih edenlerin sayısının azaldığını ifade ederek, bunun doktorların yaşadığı sıkıntıların son dönemde daha fazla biliniyor olmasından kaynaklı olduğunu vurguladı. Tıp Fakültesi’ni seçmek isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Antmen, “Ben size şöyle bir tavsiyede bulunayım; parayı seviyorsanız, para için bir meslek sahibi olmak istiyorsanız asla doktor olmayın. Tıp mesleğinin parayla tamamen ilişkisinin kesilmesi gerekir. Sağlık parayla alınıp satılan, ne kadar fazla paran varsa o kadar fazla sağlık hizmetine sahip olduğun bir sistem insani değildir, sosyal değildir ve sağlık açısından da çok ciddi sıkıntıları vardır. Bu nedenle para kazanmak için meslek yapmak isteyen arkadaşlar Tıp Fakültesi’ni unutsunlar” diye konuştu.

 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı İbrahim Yücesoy, mesleğin özelliklerini anlatırken, “Evlerimizden başlayalım. Her canlının hakkı yaşam hakkıdır ya; bu yaşam hakkında bir barınma vardır. Hepimiz bir evde yaşıyoruz değil mi? Apartmandan girdiniz eve çıkmak için bindiğiniz asansörü kim yapar? Makine mühendisleri. Eve girdiniz; evdeki sıhhi tesisatları makine mühendisleri yapar. Doğalgaz tesisatını kullanabilmek için onu kim yapar? Makine mühendisleri yapar. Yangın riskine karşı tesisatı makine mühendisleri yapar” dedi.

 

“Hukuk mesleki anlamda çok geniş bir portföye sahip”

 

Mersin Barosu’ndan Avukat Mehmet Arif Şahin, Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çalışılabilecek alanları anlattı. Şahin, “Birincisi avukatlık, ikincisi hakimlik, üçüncüsü savcılık. Hakimlik ve savcılık temel mesleklerimiz. Bunun yanında kaymakamlık, müfettişlik gibi tüm sınavlara giriş hakkına sahip olabiliyorsunuz. Hukuk Fakültesi mezunları 105 meslek dalını icra edebilecek pozisyonlarda görev alabiliyorlar. Çok geniş bir portföye sahip mesleki anlamda. Serbest avukatlık yapabileceğiniz gibi kamu avukatlığı, hukuk müşavirliği gibi üst pozisyonlarda konumlanabileceğiniz bir meslek. Başarılı olmanız da tamamen sizin şahsi kabiliyetinize ve çalışmanıza bağlı” ifadelerini kullandı.

 

“Benim için çok yararlı oldu”

 

Seminere katılan Merkez Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi öğrencilerinden Elif Duru, diş hekimi olmak istediğini belirterek, “İş olanakları hakkında daha fazla bilgi öğrendim. Yurt dışı düşünüyordum zaten. Bununla ilgili daha fazla detaylı bilgi öğrendim. Aklımıza takılan sorular vardı onları sorduk. Benim için çok yararlı oldu”  diye konuştu.

 

Öğrencilerden Mahmut Demir ise makine mühendisi olmak istediğini ancak ara ara da psikoloji bölümünü düşündüğünü dile getirerek, “Etkinlik güzeldi. Yetkili kişiler bize kendi meslekleri hakkında güzel bilgiler verdi. Aklımızda çok soru vardı. İyi oldu bizim için” dedi.

Lütfen Bekleyin...